Ožiljci ne moraju biti razlog za skrivanje 

Koža, kao najfinija tkanina obmotava organizam i štiti ga od spoljnih uticaja. Bilo koja vrsta traume - povreda, opekotina, operacija može da ošteti kožu i izazove formiranje neestetskog ožiljka.  

Ožiljak ne mora biti upadljiv  ako je mali, ili na mestu koje je lako sakriti. Ali često pacijenti žele da izleče ožiljak,a ne samo da ga prikrivaju.

Činjenica je da ožiljak nikad neće u potpunosti nestati, ali postoje metode koje mogu smanjiti veličinu i poboljšati izgled ožiljaka. 

 

Kako nastaje ožiljak?

Ožiljak je krajnji rezultat  procesa zarastanja rane nakon povrede.

Različiti su faktori koji utiču na tip nastalog ožiljka: dubina i veličina rane, rez i lokalizacija povrede. Starost, pol, etnička pripadnost takođe utiču na to kako će koža reagovati na oštećenja. 

Koje vrste ožiljaka postoje? 

Ožiljke možemo podeliti na fiziološke i patološke.

Fiziološki ožiljak  nije  bolan, ne ograničava  pokrete ,dok je patološki ožiljak   bolan  i ograničava  pokrete.

Patološki ožiljci mogu biti hipertrofični i keloidni ožiljci. Nastaju usled prekomernog formiranja ožiljnog tkiva, kao odgovor na inicijalnu traumu.

Keloidni ožiljci se proširuju  izvan ivica rane,a vremenom smanjuju pokretljivost.

Hipertofični ožiljci su izdignuti, tamnije boje u odnosu na okolnu zdravu  kožu - podsećaju na keloide, ali ne šire se preko ivica rane.

Po zarastanju opekotina često se formiraju kontrakture koje izazivaju zatezanje i znatno umanjuju pokretljivost, a mogu nastati i oštećenja  dubljih  struktura - mišića i nerava.

Ožiljci od akni ostaju u vidu  malih ulegnuća ili talasastih promena.

Strije predstavljaju, ustvari atrofične ožiljke. Na mestima gde se javljaju, površni sloj kože je veoma istanjen, a kolagena i elastična vlakna su proređena. 

Kako lečiti ožiljak? 

Različite invazivne metode mogu poboljšati izgled ožiljka: hirurgija, dermoabrazija, laserska terapija, krioterapija, steroidne injekcije…Ali pre nego što se  pristupi invazivnim metodama,  lečenje ožiljka  se odvija konzervativno - najčešće pomoću preparata sa lokalnim dejstvom. 

Contractubex®  gel - efikasan od starta

Jedini registrovani lek  za terapiju hipertofičnih,  keloidnih i atrofičnih ožiljaka kod nas jeste Contractubex® gel.

Može se koristiti nakon:

  • ogrebotina, posekotina
  • operacija
  • opekotina, oparenja

Zahvaljujući sinergističkom dejstvu aktivnih sastojaka - ekstrakta Allium Cepae, heparina i alantoina - Contractubex® gel  ima antiproliferativni, antiflogistički i umirujući efekat na ožiljno tkivo.

Početi sa primenom Contractubex® gela što pre, čim se rana zatvori/ili se uklone šavovi. Contractubex® gel bi trebalo koristiti uz masažu ožiljka lakim pritiskom, tri puta dnevno, polazeći od centra ka ivicama. Contractubex® gel formira diskretan film koji štiti ožiljno tkivo. Za postizanje optimalnih rezultata koristi se najmanje tri meseca.

Kod starijih ožiljaka, Contractubex® gel umasirati u ožiljak 1-3 puta dnevno tokom perioda od najmanje 6 meseci.

Zahvaljujući svom visoko bezbedonosnom profilu, Contractubex® gel mogu koristiti i deca i bebe već od navršenih šest meseci starosti.

Iskustva pacijenata i lekara širom sveta govore uprilog tome da Contractubex® gel deluje na sve vrste ožiljaka i omogućava da se proces zarastanja rane završi sa najboljim mogućim rezultatom. Upotrebom Contractubex® gela ožiljak postaje toliko diskretan, da ćete ga jedva primećivati ili osećati.

Contractubex® gel – broj jedan protiv ožiljaka.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top