Šta se vidi u krvnoj slici? 

LaboratorijaVisoki leukociti nisu uvek znak da imate bakterijsku infekciju i da treba da pijete antibiotike, a dobri eritrociti ne znače da niste anemični. Stvari su ipak komplikovanije, kaže mr ph Sonja Šuput, u Bel Medicu 

Kompletna krvna slika (KKS) služi za procenu ukupnog zdravstvenog stanja organizma, kao i za otkrivanje velikog broja različitih oboljenja, od kojih su najčešće anemije i infekcije. Korisna je kako za postavljanje dijagnoze, tako i za praćenje toka bolesti. 

 

LEUKOCITI

Skaču od bakterija

Visoki leukociti najčešće pokazuju da u organizmu postoji infekcija, i to pre svega bakterijska. Međutim, povećan broj leukocita može da  ukazuje i na druga obolenja. Zato nemojte da uzimite antibiotike na svoju ruku ako vam je, recimo, zapušen nos, a vidite da su vam leukociti visoki. Ovo je važno i zato što leukociti mogu da skoče usled psihičkog stresa, intenzivnog vežbanja, pušenja cigareta ili uzimanja nekih lekova.

Lekar zna da je reč o bakterijskoj infekciji ako je istovremeno povećan udeo neutofila u leukocitarnoj formuli i CRP. U tom slučaju sam ukupan broj leukocita uopšte ne mora da bude povišen. Zato ne donosite zaključke sami!

Padaju od virusa

Nizak broj leukocita najčešće je posledica virusnih infekcija, pojedinih autoimunih oboljenja (lupus), oboljenja jetre ili slezine, malignih oboljenja kostne srži, uzimanja lekova. Kod virusnih infekcija se najčešće sreće povećanje udela limfocita u leukocitarnoj formuli, a da pritom ukupni leukociti i mogu i ne moraju da budu povišeni, a CRP obično ostaje ispod gornje granice referentnih vrednosti ili bude blago povećan. 

ERITROCITI

Skaču kad je srce bolesno

Povećan broj eritrocita ne znači da imamo dobru krvnu sliku. Naprotiv, previsoki eritrociti znak su da u organizmu postoji neki problem. Javljaju se usled dehidriranosti organizma, dužeg boravka na planinama, pušenja cigareta, uzimanja lekova, ali i usled obolenja srca i kostne srži. Normalan broj eritrocita, sam po sebi, takođe ne garantuje da nismo anemični.

Padaju zbog anemije

Snižen broj eritrocita najčešće se javlja usled malokrvnosti, koja sama po sebi nije bolest, već simptom nekog drugog oboljenja.

Ako je anemija izazvana nedostatkom gvožđa, u krvnoj slici biće istovremeno sniženi ukupni eritrociti, hemoglobin, hematokrit, snižen ili normalan MCV, a povećan RDW. 

Da bi se dobila cela slika, potrebno je uraditi i dodatne laboratorijske testove koji će  pokazati zalihe gvožđa u organizmu i obaviti detaljan pregled da se pronađe uzrok niskog gvožđa.

Eritrociti mogu biti sniženi i zbog krvarenja, trudnoće, neuhranjenosti, hroničnih oboljenja, autoimunih bolesti, uzimanja lekova, leukemije i drugih malignih oboljenja. 

TROMBOCITI

Skaču zbog anemije

Trombociti su krvne pločice i učestvuju u stvaranju ugrušaka i zaustavljanja krvarenja. Povećan broj trombocita se susreće kod krvarenja nakon povreda, nedostatka gvožđa, hemoliznih anemija,   tumora i kod malignih obolenja kostne srži.

Padaju usled bolesti krvi

Snižen broj trombocita  kod stanja koja utiču na smanjano stvaranje (leukemija, nekih tipva anemija virusnih infekcija, uzimanja lekova) ili povećanu potrošnju trombocita (trudnoća, autoimuna obolenja,  trudnoća, sepse, uzimanje lekova).

3 usluge – 1 cena

U Bel Medicu se rade sve postojeće analize, od mikrobioloških do najsofistciranijih testova na retke bolesti. Pacijent, pored rezultata, dobija i njihovo tumačenje. Rezultati stižu u najbržem mogućem roku i, čim stignu, lekar „Bel Medica“ poziva pacijenta, detaljno mu objašnjava sve nalaze i, ako treba, propisuje terapiju i daje savete za dalje lečenje.

Na taj način pacijenti štede i vreme i novac.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top