Rešenje za bol u kolenu 

Koleno ima sposobnost da amortizuje celokupnu težinu tela pri svakom koraku. Dok stojimo kolena nose sedamdeset posto naše težine, a pri savijenim kolenima čak devedeset posto. Kolena su najveći i najizloženiji zglobovi u ljudskom telu i zato su često podložni povredama i različitim oboljenjima. Zglob kolena se sastoji od bedrene kosti (femura), potkolene kosti (tibie), čašice (patele), dva jastučića (meniskusa) i dva ligamenta. Nakon tridesete godine hrskavica u kolenu polako slabi i povećava se mogućnost za povrede i niz degenerativnih oboljenja. 

Bol u kolenu 

Razlozi za bolove u kolenu su najčešće sportske povrede, artritisi, artroze i deformacije nogu koje utiču na statiku tela. Da bi se utvrdio razlog bola u kolenu potrebno je napraviti rentgenski snimak, ultrazvučni ili pregled magnetnom rezonancom. Ukoliko imate bol u kolenu duže od dva dana potrebno je da se obratite ortopedu radi pravovremene dijagnostike i lečenja. 

Povrede kolena 

Povrede kolena je moguće zadobiti usled napornog rada, nespretnog hoda, padova, u saobraćaju ali najčešće prilikom sportskih aktivnosti. Među najčešćim su povrede meniskusa i ligamenata, koje je nekada moguće lečiti mirovanjem i lekovima, ali prilikom većih ili složenijih povreda neophodan je hirurški zahvat. Česte povrede kolena mogu da naruše stanje meniskusa, hrskavice, ligamenata, tetiva i kosti. Neka oboljenja koja uzrokuju pojavu vode u kolenu za koju je neophodno neprijatno i bolno punktiranje (izvlačenje vode špricem). Ta oboljenja su najčešće osteoartritis, zapaljenski reumatizam, upale zgloba i tumori.  

Operacija kolena 

Za većinu povreda kolena praktikuje se korišćenje moderne artroskopske metode koja ima niz prednosti u odnosu na klasičnu, otvorenu metodu. Artroskopija je ujedno i dijagnostička metoda, koja pruža mogućnost da se kroz dva ili tri mala reza napravi potreban zahvat optičkim instrumentom artroskopom. Artroskop sadrži sočiva i osvetljenje, kao i optičke kablove koji snimak prenose na ekran, dajući hirurzima precizan uvid u stanje oštećenih tkiva. 

Ovom metodom moguće je lečenje kod oštećenja zglobne hrskavice, nestabilnosti patele, rupture meniskusa, upale sinovijalne membrane i puknuća ligamenata kolena. U odnosu na klasičan (otvoren) metod, artroskopskom metodom se daleko manje povređuje tkivo i značajno ubrzava oporavak. Ipak, operacija kolena je u nekim slučajevima jedina mogu’nost. 

Oštećenje unutrašnjeg ili spoljašnjeg dela kolena moguće je rešiti hirurškom ugradnjom parcijalne endoproteze. Nije retkost da je za pacijentovo vraćanje starom načinu života, kod uznapredovalog stepena artroze, neophodno ugraditi potpunu protezu kolena. 

Oporavak 

U zavisnsti od zdravstvenog problema i načina njegovog rešavanja oporavak može da traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Kada se radi o manjim sportskim povredama, koje se leče artroskopskom metodom, pacijent se vraća uobičajenim aktivnostima kroz nedelju dana, a sportu kroz nekoliko nedelja. 

Da bi oporavak bio što kraći i efikasniji neophodno je pridržavanje saveta ortopeda. Pored upotrebe lekova protiv bolova, pacijentima se najčešće savetuje hlađenje kolena ledom na dva- tri sata i mirovanje. U slučaju ugradnje parcijalne i potpune proteze kolena, neophodna je upotreba štaka oko dve nedelje. Dužina boravka u bolnici zavisi od tipa operacije koja je rađena. 

Specijalisti ortopedije iz Atlas opšte bolnice obavljaju sve savremene operacije kolena. Dugogodišnje iskustvo vrhunskih stručnjaka omogućilo je velikom broju pacijenata da se ponovo kreću bez bola i sa lakoćom. Atlas opšta bolnica se nalazi u centru Beograda i opremljena je savremenom tehnikom koja se koristi u svetskim medicinskim centrima. Pacijentima koji nisu iz Beograda pružamo uslugu prevoza na teritoriji cele Srbije. Prijatan odnos i veliko razumevanje hirurga učiniće da lečenje pacijent provede bez stresa. Stručan tim bolnice je pripremino sve potrebne informacije na tel +381 11 785 88 88 da bi postupak od prijema do intervencije prošao što jednostavnije.  

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

Contractubex protiv ožiljaka

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting 

 


 

 

 

 

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp

 

                                    

 

 

 

Go to top