Japanske prepelice (Coturnix coturnix japonica)
Naučni istraživač i veliki poznavalac ptica, ornitolog Žan Kler Delakur, zapisao je da se japanska prepelica gnezdi na dalekom Istoku, u predelima Južnog Sibira tj. od Bajkalskog jezera pa sve do Japana.
Naziv JAPANSKA, verovatno je dobila zbog toga što su Japanci prvi uspeli da je pripitome!? Prvi pisani podaci o tome potiču još iz XII veka gde se navodi da je japanski car jeo meso od prepelica da bi izlečio tuberkulozu!
Značajniji uzgoj prepelica u Japanu počeo je u drugoj polovini XIX veka a
1910 godina je označena kao pravi početak veštačkog uzgoja prepelica u cilju proizvodnje prepeličijeg mesa i jaja. U prvoj polovini XX veka, organizovani uzgoj se širi u Kini, Koreji, Tajvanu i Hong Kongu.
Jedan broj naučnika tvrdi da će japanska prepelica, zbog brze i relativno lake reprodukcije, spasiti čovečanstvo gladi, ukoliko dođe do globalne krize u proizvodnji hrane!?
Zbog lekovitih jaja i mesa, japanska prepelica se uzgaja najviše u Japanu, zatim u Kini, Koreji, Rusiji, Češkoj, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, SAD…
Na žalost, zbog nedovoljnog znanja našeg stanovništva o izuzetnom značaju prepeličijih jaja i mesa, koliko mi je poznato, u Srbiji je proizvodnja simbolična!?
Za razliku od kokoške koja počinje da nosi jaja sa 18 nedelja starosti, japanska prepelica, ukoliko joj se obezbede optimalni uslovi (pre svega kvalitetna hrana, čista i sveža voda, zatim optimalna temperatura, vlažnost vazduha, higijena i dovoljno svetlosti), počinje da nosi jaja već u uzrastu od 45-50 dana starosti!
Kvalitet hrane kojom se hrani japanska prepelica je od izuzetne važnosti iz veoma prostog razloga: od kvaliteta hrane zavisi bio-hemijski sastav jajeta, obzirom da se ona u najvećoj meri koriste kao Prirodno lekovito sredstvo!
Hrana za japanske prepelice mora da sadrži dovoljan procenat proteina, vitamina i minerala!
Japanska prepelica spada u jednu od najotpornijih ptičijih vrsta na Planeti! To je veoma interesantno: osim četiri-pet bolesti (kokcidioza, upala kloake, Marekova bolest, upala gornjih disajnih puteva i kanibalizam), japanska prepelica je otporna na ptičiji grip. To je veoma važno obzirom da ptičiji grip može da ugrozi ljudsko zdravlje!
U odnosu na ljude ili druga živa bića, japanska prepelica je zaista pravi PRIRODNI FENOMEN!!!
Osim starosti, bukvalno joj ništa ne može nauditi, osim Prirodnih neprijatelja kao što su orao, jastreb, vuk, lisica i drugi sitniji grabljivci…
Priroda je ovoj “zlatnoj” ptici podarila dve velike vrline:
1) otpornost na mnoge bolesti i
2) veliki broj snešenih jaja (jedna dobra nosilja u optimalnim uslovima farmskog uzgajanja, može da snese 20-25 jaja mesečno)!
Međutim, niko u Prirodi nije bez mane, pa tako ni japanska prepelica!?
Priroda je “osakatila” za jednu veoma važnu reproduktivnu osobinu: kada snese jaje, koka japanske prepelice neće da leži na njemu!!!
To znači sledeće: da nema ljudi koji se bave uzgojem tj. INKUBIRANJEM jaja japanske prepelice, ona bi izumrla kao vrsta!
Upravo zbog toga, inkubiranje je veoma odgovoran tj. najznačajniji deo posla tokom uzgoja japanskih prepelica!
Za mene lično, to je izuzetno zadovoljstvo i sreća, pogotovu kada dobijem zadovoljavajući rezultat u broju izleženih pilića.
Svi najveći izumi u istoriji čovečanstva u osnovi su vrlo jednostavni!?
Dakle, sve ono što su smislili Leonardo, Njutn, Tesla, Ajnšatjn i mnogi drugi u oblasti nauke, trebalo je eksperimentima dokazati!
Što se tiče japanske prepelice, naučnici su, između ostalog, uradili i dva vrlo jednostavna testa:
1) Bakterija SALMONELLE napada sve što jedemo, a najpre mleko, meso, sir i jaja! Salmonella sa razvija na temperaturi od 8 stepeni Celzijusa i višoj. Idealna temperatura za njen razvoj je naša telesna temperatura od 36-37 stepeni.
Naučnici su nebrojeno puta uradili nešto vrlo jednostavno: 100 kokošijih i 100 prepeličijih jaja stave na sobnu temperaturu (22-23 stepena). Posle samo 6-7 dana, salmonella napada kokošija a tek posle 17-18 dana napada prepeličija jaja!?
2) Radio-aktivni zraci su štetni za sva živa bića na našoj Planeti! Ponovo, 100 koka i 100 prepelica-sve su ozračene blagom dozom radio-aktivnih zraka (da ih ne bi ubili). Rezultat: sve koke su nosile ozračena a sve prepelice potpuno zdrava jaja!!!
Zaključak: jednostvano, Priroda je ovu ptičicu podarila uzuzetnim metabolizmom!