Postovani, Moja cerka ima 13 godina i od 4 godine ima dijabetes tip I, od prosle godine su joj malo poviseni albumini a poslednji nalazz je 130, od dozvoljenih 30. Da li je to uvek pokazatelj da su bubrezi osteceni ili moze da bude i neka infekcija? Cekamo ispitivanja koja pocinju sledece nedelje pa smo nestrpljivi.

Odgovor

Poštovana gospođo,
 
Nalaz koji ste poslali u mailu , da su albumini u urinu kod Vašeg deteta 130 , verovatno se radi o mikroalbuminuriji u 24 satnom urinu. Znatno su povišeni u odnosu na dozvoljene vrednosti koje su do 30 . Povišene vrednosti mikroalbuminurije  ukazuju na lošiju metaboličku  regulaciju osnovnog oboljenja Diabetesa mellitusa tip 1 , i moguće komplikacije na malim krvnim sudovima bubrega.
Neophodno je potrebno da se sprovedu ispitivanja kod dečjeg nefrologa da bi se utvrdilo stepen oštećenja bubrega i sprovelo neophodno lečenje koje će odrediti dečji nefrolog. Neophodne su dalje redovne kontrole kod dečjeg endokrinologa .
S poštovanjem,

dr Tomislav Ćuk

pedijatar - endokrinolog
načelnik nehirurških grana
hospitalne službe

 

  

  

   

 

 

Test za odredjivanje urinarnih infekcija 

Test za samotestiranje u kucnim uslovima koji otkriva bakterije u urinu, savetujemo da imate u kucnoj apoteci. Deca, trudnice, starije nepokretne osobe kao i bilo ko ko je i jednom imao urinarnu infekciju, treba da ima ovaj test pri prvoj pojavi nekih od simptoma kao sto su ucestalo mokrenje, peckanje pri mokrenju, osecaj nedovoljnog praznjenja besike… Test se veoma lako izvodi, potreban je samo prvi jutarnji urin i za 10tak minuta imate rezultat ispred sebe. Da li ima ili nema bakterija u mokraci?

Čitaj dalje...

Bolnica menssana                  

 

 

 

Go to top