Operacija uraslog nokta na nozi i oporavak nakon operacije

Operacija uraslog nokta ne spada u velike intervencije, radi se u ambulantnim uslovima, pod lokalnom anestezijom.

Nakon operacije, Vaš prst će biti umotan u zavoj, i postoji verovatnoća da se isti natopi krvlju u zavistnosti od toga koliki je proces postojao na prstu i koliko je lekar, specijalista hirurgije mora duboko da ukloini navedeno, granulaciono tkivo.

U tom slučaju, nemojte se brinuti, već samo držite nogu podignutu i namotajte čist zavoj preko već postojećeg i krvarenje će stati.

 

Prvo previjanje nakon operacije uraslog nokta na nozi vrši se najčešće sutradan, ili nakon dva dana u zavisnosti od dogovora sa ordinirajućim lekarom.

Savetuje se da se prilikom  previjanja koristi dosta fiziološkog rastvora , jer uvek bude manje, ili više krvi, pa se zavoj zalepi za ranu.

Previjanje se vrši rastvorom hidrogena i povidona, i ostavlja se jedna natopljena gaza povidonom kako ne bi došlo do infekcije.

Možete tražiti od hirurga da Vam stavi i vazelinsku (masnu) gazu direktno na ranu, kako ne bi došlo do lepljenja zavoja za istu.

Antibiotska terapija može i ne mora da se prepiše nakon operacije, i kada se prepiše onda je to najčešće lek iz grupe Cefalosporina, npr Palitrex.

Dalja previjanja se vrše na drugi dan u nadležnom domu zdravlja, ili ako hirurg želi, može i on sam da previja ranu.

U zavistnosti da li je operacija radjena sa stavljanjem konca kroz nokatnu ploču, ili bez ušivanja, skidanje istog se vrši nakon sedam dana, kada se zakazuje poslednja kontrola kod hirurga.

Za vreme prvih sedam dana od operacije savetuje se mirovanje, naročito prva tri dana, sa podignutom nogom i nošenjem otvorene obuće.

U kućnim uslovima, obuću nemojte nositi.

Nakon sedmog dana, možete se vratiti svojim normalnim aktivnostima.

Pozovite broj telefona 069 / 2161-336, ili broj telefona 064 / 2555-252.

Lekar, specijalista hirurgije će Vam potpuno BESPLATNO dati savet.

Takodje, možete da nam pošaljete i sliku, ili da nas pozobete na viber, ili whatsapp.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top