Povredili ste mladež?

Kod većine ljudi, povreda mladeža predstavlja veliku traumu, jer pacijenti ne znaju puno o mladežima i misle da svaka povreda mladeža može da bude opasna, pa i ne daj Bože smrtonosna.

Na svu sreću, ovo je sve daleko od istine. 

Ali da krenemo od početka. Mladeži se povredjuju kada su iznad nivoa kože, najčešće, odnosno veoma retko dolazi do povrede mladeža koji je u nivou kože ili u samom dermu. Takozvani pedunkulirani mladeži, ili mladeži na peteljci u zavisnosti od širine baze same peteljke su često podložni povredama.

Najčešće pacijent oseti bol, ukoliko je mladež nedostupan samopregledu, odnosno evidentira se krvarenje.

 

Nemojte da paničite, jer ukoliko dodje do povrede mladeža, prva pomoć je samo stavljanje čiste gaze, ili neke tkanine preko njega kako ne bi došlo do gubitka krvi. Teži deo tek sledi, a to je odlazak kod hirurga. Da , dobro ste pročitali, morali biste da odete kod specijaliste hirurgije, a ne kod lekara opšte prakse, jer na žalost, naši lekari opšte prakse ne žele, ili neće da se bave lečenjem problema povrede mladeža. Medjutim, da biste dobili uput za hirurga, morate da odete u dom zdravlja i da tražite uput.

Dalje, će Vam hirurg u zavisnosti od svojih stavova savetovati samo previjanje, ili i naknadno uklanjanje mladeža.

Medjutim, svetski priznat stav je da ukoliko se mladež povredi, onda mora da se ukloni. Najčešće uklanjanje ovih mladeža na peteljci je hirurško, a ne lasersko i to je jedini stav.

Ukoliko ste povredili mladež, ili je Vaše dete povredilo mladež, previjanje i prvi pregled možete da uradite i u udobnosti svoga doma.

Pozovite broj telefona 069 / 2161-336, ili broj telefona 064 / 2555-252.

Lekar, specijalista hirurgije će Vam potpuno BESPLATNO dati savet.

Takodje, možete da nam pošaljete i sliku, ili da nas pozovete na viber, ili whatsapp.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top