Šta je granulom pupka i kako se leči?

Vašoj bebi je otpao pupčani patrljak i taman kada ste mislili da je sve kako treba, ali ste primetili da bebi počinje da curi neka tečnost iz pupka.

Tečnost može da bude bezbojna, ali može da bude i gnoj. Ono što je bitno je da ne paničite, jer granulom pupka nije strašno stanje.

Granulom pupka može da se prezentuje tragovima krvi na peleni, ili na benkici, tragovima gnoja, ili žućkaste tečnosti. Ovo je roditeljima najčešće razlog da počnu da paniče, ali to nikako ne smete da radite, jer granulom pupka predstavlja potpuno bezazleno stanje. Takodje, nekada roditelji mogu da primete izraštaj u predelu pupka, koji podseća na pečurku i ovo ih dodatno uplaši.

Na hitnoj hirurškoj ambulanti i u neonatološkoj ambulanti UDK Tiršova, svakodnevno se pregleda oko 50 beba vezano za stanja i oboljenja pupka.

Vrlo često sama patronažna sestra ukaže na postojanje problema, i ukoliko se to desi, nemojte ići kod izabranog pedijatra, nemojte zvati servise tipa halo beba. U tom slučaju Vaše dete treba da pogleda specijalista dečje hirurgije. Zvuči rogobatno, ali granulom pupka je stanje koje leči dečji hirurg.

 

U vreme porođaja, pupčana vrpca se preseca, a doktor ili babica postavljaju plastičnu štipaljku na preostali pupčani patrljak, nekoliko centimetara iznad pupka novorođenčeta. Spontano odvajanje pupčanog patrljka se događa između sedmog i desetog dana života. Kada se prsten pupka i ostatak pupčane vrpce zatvori, prednja strana pupka se spontano pokriva kožom, a zadnja strana trbušnom maramicom. U slučaju izostanka potpune epitelizacije prednje strane pupka, dolazi do razvoja umbilikalnog granuloma.

Granulom pupka se leči u ambulantnim uslovima, lapisiranjem, odnosno nanošenjem srebro-nitrata koji napravi hemijsku opekotinu ove regije, i na taj način rešava problem. Nakon lapisiranja mora pupak da ostane suv, ne sme da se kvasti prilikom kkupanja, ne bi trebalo da se previja, već samo da se menjaju suve gaze.

U pitanju je bezbolna metoda, relativno brza, ali se mora izvesti od strane stručnog osoblja, jer nepravilno rukovanje lapisom može da načini opekotine po nežnoj koži bebe.

Jedno lapisiranje najčešće ne rešava odmah problem, već je potrebno ponoviti postupak nekada i nekoliko puta.

Lapisiranje nije bolno za bebu.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top