Oporavak nakon operacije (hirurškog uklanjanja) mladeža, previjanje, skidanje konaca i pojava ožiljka

Oporavan nakon operacije mladeza, skidanje konaca, previjanje i oziljakDermatolog vas je uputio kod specijaliste hirurgije, ili kod specijaliste plastične hirurgije da operativno uklonite mladež koji nije moguće ukloniti radiotalasnom, ili laserskom terapijom.

Operaciju ste završili pod uslovima lokalne anestezije i plasiran je jedan, ili nekoliko šavova na mestu reza gde se mladež nalazio.
 
Verovatno imate nekoliko pitanja vezano za oporavak nakon operacije mladeža.
 
Prvo i osnovno pitanje je previjanje, odnosno da li ranu nakon operacije mladeža treba i koliko često takvu ranu treba previjati.
 
Odgovor je jednostavan - svaku ranu treba previjati na drugi dan, ili svakodnevno u zavisnosti od veličine rane, mesta koje je usiveno, ili metode šivenja.
 
Jedno je nepisano pravilo da se čiste rane regije glave, ili vrata ne moraju previjati  tako često, odnosno mogu da se previju na svakih nekoliko dana.
 
Konci koji se stavljaju nakon operativnog skidanja mladeža najčešće su neresorptivni konci, odnosno konci koji ne mogu da ispadnu sami od sebe.
 
Takve rane, ušivene takvim koncima zahtevaju i da se takvi konci odstrane nakon sedam do deset dana u zavisnosti od regije koje ušivena.
 
U pojedinim regijama, poput leđa ili zglobova, moraju da se drže i znatno duže negde i po dve nedelje. U slučaju da se na takvim regijama konci skinu ranije, može doći do pojave dehiscencija rane, odnosno do ponovnog otvaranja rane sa posledičnim stvaranjem znatno šireg ožiljka nego što bi smo to želeli.
 
Skidanje konaca nakon operacije mladeža ne boli, ali može da izazove određen diskomfor kod pacijenta, ali ništa više od blagog peckanja.
 
Nakon skidanja konaca posle operacije mladeža, istog dana može da se krene sa tretiranjem mesta reza nekim od melema za ublažavanje ožiljaka, ali ovo najčešće nije potrebno kod perfektne tehnike ušivanja rane.
 
Ukoliko imate bilo kakvo pitanje vezano za operativno skidanje mladeža budite slobodni i pošaljite nam upit, ili nas pozovite na brojeve telefona koji su priloženi.
 
Naši hirurzi, u Srbiji najviše imaju ovakvih hirurških intervencija i poseduju najveće kliničko iskustvo u Srbiji i šire.
Dr Stojicevic Dragan Centar Estetika

Dr sci med Dragan Stojićević, specijalista hirurgije 

Pozovite broj telefona 069 / 2161-336, ili broj telefona 064 / 2555-252.  
Lekar, specijalista hirurgije će Vam potpuno BESPLATNO dati savet.  
Takodje, možete da nam pošaljete i sliku, ili da nas pozovete na viber, ili whatsapp.

 

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top