Ostaje li ožiljak nakon uklanjanja, odnosno skidanja mladeža?

Ožiljak nakon skidanja mladeža. Radiotalasno skidanje mladeža. Lasersko i hirurško uklanjanje mladežaUklanjanje, odnosno skidanje mladeža sa kože može da se načini laserom, radiotalasnom terapijom, ili operativnim putem koji podrazumeva hirurško uklanjanje mladeža.
Želimo odmah na početku da kažemo da svaka intervencija na koži ostavlja male promene koje se nazivaju ožiljci.
 
Da li će neki ožiljak da bude manji, ili veći zavisi od vrste terapije koja je primenjena, ali u velikoj meri zavisi i od sklonosti pacijenta ka stvaranju ožiljaka.
Naime, pojedini pacijenti su veoma skloni da stvaraju takozvane hipertrofične, odnosno keloidne ožiljke i kod njih i najmanja povreda kože može da doprinese stvaranju veoma velikih i estetski neprihvatljivih ožiljaka.
 
Laserski tretman, odnosno lasersko skidanje ožiljaka predstavlja specifični tretman gde se laserom veoma velike snage mladež, odnosno gornji sloj kože bukvalno prži. Tačnije, laser vrši evaporaciju mladeža i gornjeg sloja kože i na taj način vrši se lasersko uklanjanje mladeža.
 
Dobra stvar kod laserskog uklanjanja mladeža jeste brzina kojom se to postiže i obično je sve gotovo za nekoliko sekundi. Lasersko uklanjanje mladeža vrši se pod uslovima lokalne anestezije i obično ne boli kada se anestetk da pravilno.
Loša stvar kod laserskog uklanjanja, odnosno laserskog skidanja mladeža sa kože je ta, što ne ostane ni malo tkiva za histopatološki pregled tako da se mladeži voće od sedam milimetara u najvećem prečniku, odnosno mladeži kod kojih postoje dermoskopske promene, nikako ne smeju skidati laserom.
 
Takođe, oziljak nakon laserskog uklanjanja je primetan, odnosno postoji u vidu najčešće depigmentacije, odnosno kože koja je slabije obojena u odnosu na ostalu kožu, a nakon šest meseci do godinu dana koža najčešće poprima boju sličnu kao i ostala, ali uvek se vidi da je na toj koži nešto rađeno.
 
Radiotalasno uklanjanje mladeža mnogi predstavljaju kao superiorno i najbolju moguću metodu za skidanje mladeža. Međutim, iza svega se krije suštinski samo marketing i želja za zaradom. Naime, mladeži koji su veći od sedam milimetara u najvećem dijametru nikako ne bi smeli da se skidaju radiotalasnim nožem, odnosno dermato hirurškom tehnikom.
 
To je iz jednostavnog razloga, zato što takvi mladeži moraju da se skinu isključivo hirurškim putem nakon čega se svaki, ponavljamo svaki mladež šalje na histopatološki pregled. U slučaju da je mladež sa određenim malignim promenama i pokušajte da ga uklonite radiotalasnim putem rizikujete da dođe do širenja procesa sa brojnim, pa često i fatalnim komplikacijama.  Takođe, radiotalasno uklanjanje mnogi predstavljaju kao metodu koja iza sebe ne ostavlja ožiljak.
 
Ovo je tačno samo za pojedine mladeže koji su na peteljci i za mladeže manje od dva milimetra u najvećem prečniku. Za sve ostale mladeže i za one koji su širi od dva milimetra u najvećem prečniku, radiotalasni nož vrši njihovo uklanjanje tako što skida površinski sloj kože i na tom mestu ostaje jasno vidljiv ožiljak u prvih šest meseci do godinu-dana nakon radiotalasnog uklanjanja mladeža. Mnogi će tehniku radiotalasnog uklanjanja mladeža hvaliti kao superiornu u odnosu na hirurško lečenje, međutim ni ovo nije tačno zato što radiotalasni nož takođe vrši paljenje mladeža i iza njega ne ostavlja se ni najmanja količina mladeža za histopatološki pregled.
 
Uklanjanje mladeža i operacija mladeža. Koja je cena uklanjanja mladeža? Koliko košta uklanjanje mladeža? KAko se radi operacija mladeža? Oporavak nakon uklanjanja mladeža. Skidanje mladeža radiotalasima, laserom, ili hirurško skidanje mladeža.Čak i nakon nekoliko godina nakon radiotalasnog uklanjanja mladeža postoje brojne promene na koži koje mogu biti u vidu atrofičnog dela kože, hipopigmentacije, odnosno smanjene prebojenosti te kože, ili formiranju jasnih ožiljaka koji su veoma vidljivi. Jedino hirurško uklanjanje mladeža omogućava kasnije slanje na histopatološku analizu. Takođe, hirurško uklanjanje mladeža, takozvana mikrohirurgija sa preciznim mikro hirurškim ušivanje rane uz upotrebu intradermalnih, ili intradermalnih potapajućih šavova omogućava stvaranje nevidljivog ožiljka. 
 
Radio hirurško brisanje mladeža kako pojedini vole da ga reklamiraju, stvara velike defekta na koži koji nekada zarastaju od 15 dana od 2 meseca. Nepisano je pravilo da svaka promena koja se ukloni sa kože  mora da se pošalje na histopatološki pregled, inače rizikujemo da jedna od 1.000 ili 1 od 2.000, kako pojedine statistike pokazuju pokaže maligne promene čime se lečenje dodatno komplikuje. Prema tome, može se slobodno reći da je hirurško uklanjanje mladeža superiorna metoda u odnosu na lasersko uklanjanje mladeža i u odnosu na radiotalasno, odnosno dermato hirurško uklanjanje mladeža.
 
Jedini je problem što većina hirurga kada ukloni mladež, defekt na koži nastao isecanjem mladeža ne ušiva tehnikama koje  omogućavaju da ožiljak kasnije ne bude vidljiv. Kod nas to nije slučaj i mi koristimo superiorne trhnike usivanja. 
Svaki mladež koji uklonimo šaljemo na histopatološki pregled, bez obzira da li je dermoskopija pokazala da je mladež uredan, ili nije.

 
Skidanje konaca vrši se nakon sedam do deset dana.
 
Nakon skidanja konaca može da se maže neka od krema koje su predviđene za ovakav tip nege, ali najčešće to nije potrebno.
 
Ukoliko i Vi imate mladež koji je drugačije boje u pojedinim delovima
 
  • koji pokazuje ubrzan rast u poslednjih nekoliko nedelja ili nekoliko meseci
  • koji boli svrbi pecka 
  • koji povređujete
  • koji je nejasnih granica
  • koji nije simetričan
budite slobodni i pozovite nas na brojeve telefona koji su priloženi i po hitnom postupku organizovaćemo Vam dermoskopski pregled koji je potpuno besplatan. Mi smo jedini centar ovog tipa u regionu imamo najviše ovakvih intervencija sa najvećom bazom klijenata koji su apsolutno zadovoljni.

Dr Stojicevic Dragan Centar Estetika

Dr sci med Dragan Stojićević, specijalista hirurgije 

Pozovite broj telefona 069 / 2161-336, ili broj telefona 064 / 2555-252.  
Lekar, specijalista hirurgije će Vam potpuno BESPLATNO dati savet.  
Takodje, možete da nam pošaljete i sliku, ili da nas pozovete na viber, ili whatsapp.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

                                    

 

 

 

Go to top