Čorba od zelja
1 supena kašika brašna
malo ulja
4 veze zelja
1 kocka za supu
malo bibera
jedno jaje
Na veoma malo ulja propržiti jednu supenu kašiku brašna, ali da ne poprimi braon boju, trebalo bi da ostane blede boje.
Oprati i očistiti 4 veze zelja, iseckati ih na rezance, zatim ostaviti u vodi potopljene 20 ak minuta.
Kada se ocedi nakon 20 minuta, potrebno je staviti ih na brašno i naliti vodom, pa kuvati oko pola sata.
Umutiti samo žumance i 3 kašike pavlake i dodati u čorbu da poprimi željenu gustinu.
Na kraju, ukoliko želite da dobijete jednaku masu, možete smesu promešati štap mikserom.
Služiti toplo uz integralne bruskete.
Prijatno.
Više o zelju
Danas pouzdano znamo da je kiselo zelje prava mala riznica hranljivih i lekovitih sastojaka, vitamina, minerala i elemenata u tragovima. Na primer, 100 g sirovog kiselog zelja sadrži oko 20 mg vitamina C, 0,3 μg vitamina A, 14 mg magnezijuma, 0,6 mg gvožđa, 43 mg fosfora, 50 mg kalcijuma, 290 mg kalijuma, 555 mg natrijuma, 30 μg folne kiseline, 2,5 g balastnih tvari i 1 g belančevina. Budući da u 100 g kiselog zelja ima samo oko 4 g ugljikohidrata, 83 g vode i 26 kcal, ono je idealna namirnica za svakoga ko pazi na svoju liniju ili želi da na zdrav način izgubi suvišne kilograme. Kiselo zelje se, osim vitaminima A i C, može pohvaliti i vitaminom K, kao i vitaminima iz B-grupe, posebno B12 koji je, inače, rezervisan za namirnice životinjskog porekla, pa spada među temeljne namirnice vegetarijanske i veganske ishrane. Zbog svojih visokovrednih sastojaka, kiseli kupus neobično pogoduje zdravlju i posebno u zimskom periodu jača odbrambene snage organizma, čuva nas od prehlade i upala sluznice, a s obzirom na to da deluje i antioksidantno, štiti od razornog delovanja slobodnih radikala, odnosno zloćudnih oboljenja.
Dr med. Dragan Stojićević