Trudnoca,porodjaj,stetoskop,simptomi,lecenje,Beograd,Srbija

Prva nedelja trudnoće

Trudnoća se broji od prvog dana posljednje menstruacije, a ne od dana začeća, kako većina žena misli. Razlog zašto je to tako, je što vrlo mali procenat žena (10 - 15%) ima ciklus na svakih 28 dana, pa se ne može odrediti tačan dan kada je došlo do oplodnje. U ovoj nedelji, dakle, još nije došlo do ovulacije i oplodnje, pa niste još ni trudni. Interesantno, zar ne? Ovo je vreme razmišljanja o trudnoći i planiranja trudnoće. U svakom slučaju, buduće majke moraju da znaju da se  preporučuje izbegavanje pušenja i alkohola, kao i uzimanje odredjenih lekova, pa bi bilo poželjno da se konsultujete sa svojim lekarom, ginekologom.

Opširnije: 1. nedelja trudnoće

Druga nedelja trudnoće

Menstruacija je prestala i sada se Vaše telo priprema za ovulaciju. Nivo estrogena (polni hormon) u organizmu se povećava, sve do trenutka kada zaista i dodje do ovulacije. Povećava se libido (polna želja) i sledeće nedelje bi trebalo da se dogodi oplodnja. Još uvek niste trudni, ali je ovo, ipak druga nedelja. Ovulacija je vreme najveće plodnosti žene. Jajna ćelija je sposobna za oplodnju svega 4 sata nakon ovulacije,  ali srećom, spermatozoidi mogu živeti i 72 sata u sluzokoži materice.

Opširnije: 2. nedelje trudnoće

Treća nedelja trudnoće

Mogućnost začeća povećaćete vođenjem ljubavi (...najmanje) svaki drugi dan počevši od kraja prethodne i tokom ove nedelje ciklusa. Povećanje telesne temperature za najmanje 0.6 °C tokom ove nedelje upućuje na ovulaciju. Oplodjenje se dogodilo. Jajna ćelija je ove nedelja oplodjena jednim od 500 000 000 spermatozoida. Pol Vašeg deteta, boja njegovih očiju, boja kose, već su odredjeni. Za karakterne osobine, dobrim delom bićete i Vi odgovorni! Dakle, već sada postoji informacija da li ćete da rodite dečaka, ili devojčicu, ali je veoma rano da bi se to odredilo. Šestog dana nakon oplodnje, oplodjena jajna ćelija, koja je već počela da se umnožava će se pričvrstiti za zid materice i tada se ta struktura naziva morula.

Opširnije: 3. nedelja trudnoće

Četvrta nedelja trudnoće

Postepeno se razvijaju ćelije od kojih će kasnije nastati posteljica koja će hraniti Vašu bebu. Na gornjoj površini embrionalnog diska se pojavljuje jedno udubljenje, koje se naziva primitivna pruga iz koga će se kasnije razviti lokomotorni sistem (mišići trupa i ekstremiteta, rebra, kičmeni pršljenovi). Iz druge brazde koja se pojavljuje na gornjoj površini ovog diska razvija se nervni sistem. Embrion počinje polako da luči hormon bHCG (horionski gonadotropni hormon) koji je prisutan u telu majke i na njega reaguje većina kućnih testova za trudnoću.

Opširnije: 4. nedelja trudnoće

 

  

  

   

 

 

Super rani test za utvrdjivanje trudnoće

Najlepsi period pred najvazniji dogadjaj u zivotu je period trudnoce. Stomacic raste, organizam se menja, mucnine, povracanje, tezina…. Sve se menja. Najvaznije I najosnovnije  je utvrdjivanje trudnoce.

Kako? Vrlo jednostavno. Nakon zaceca organizam zene pocinje da luci hormone karakteristicne za trudnocu. Hcg raste svakim danom I cirkulise kroz celo telo. Obavestava organizam na novonastalu sitaciju I sprema ga za promene. Hcg se izlucuje putem urina. Dovoljno je samo malo urina za proveru. 

Čitaj dalje...

Test na menopauzu

Tesko je otkriti pravi uzrok poremecaja pritiska, cirkulacije, hormona a mozda I nekih drugih, tezih oboljenja. Tek nakon svih ispitivanja dodjemo do zakljucka da je mozda uzrok menopauza.

“Ali nemoguce? Pa jos je rano? Ma, sigurno nije to, ciklusi su mi jos uvek uredni? Mlada sam…”

Čitaj dalje...

Bolnica menssana                  

 

 

 

Tabela plodnih dana, samo na sajtu simptomi.rs

Android aplikacija - trudnoca kroz nedelje

Trudnoća kroz nedelje

Android aplikacija

Od sada možete da pratite svoju trudnoći bilo kada, bilo gde.

Preuzmite aplikacija za svoj android uredjaj

SA OVE ADRESE, ili jednostavno možete da skenirate sledeći kod

 

Trudnoca

Go to top