Prva nedelja trudnoće

Trudnoća se broji od prvog dana posljednje menstruacije, a ne od dana začeća, kako većina žena misli. Razlog zašto je to tako, je što vrlo mali procenat žena (10 - 15%) ima ciklus na svakih 28 dana, pa se ne može odrediti tačan dan kada je došlo do oplodnje. U ovoj nedelji, dakle, još nije došlo do ovulacije i oplodnje, pa niste još ni trudni. Interesantno, zar ne? Ovo je vreme razmišljanja o trudnoći i planiranja trudnoće. U svakom slučaju, buduće majke moraju da znaju da se  preporučuje izbegavanje pušenja i alkohola, kao i uzimanje odredjenih lekova, pa bi bilo poželjno da se konsultujete sa svojim lekarom, ginekologom.

 

Pušenje može da prouzrokuje oštećenja krvnih sudova placente i time da smanji dovod kiseonika i hranljivih materija plodu. Ovo može uticati na rast i razvoj bebe, pa se neretko dogadja da majke koje puše radjaju decu sa malom telesnom težinom.

Takodje, kao posledica pušenja, spominje se prevremeni porodjaj i brojne urodjene mane bebe. Iz istog razloga se preporučuje i izbegavanje pasivnog pušenja i boravak u prostorijama sa duvanskim dimom.

U okviru planiranja trudnoće trebalo bi posetiti stomatologa i sanirati promene na zubima i u usnoj šupljini. Idealno bi bilo načiniti i mikrobiološku analizu brisa cerviksa (grlića materice) - i obavezno je lečenje svih patogena koji se nadju u brisu, kao i eventualno lečenje partnera, jer pojedine bakterije mogu da utiču na proces oplodnje i same trudnoće.

Pojedini ginekolozi preporučuju da se pre planiranja trudnoće odredi nivo hormona TSH (tireostimulišući hormon) u krvi jer hipotireoza, čak i subkliničkog tipa, može negativno uticati na plodnost, a češća je i pojava spontanih pobačaja, kao i narušavanje inteligencije deteta.

Druga vrsta analize koja se preporučuje su serološki testovi na toksoplazmu: određivanje IgM, IgG i IgA antitela. Ugrožene ovom infekcijom mogu biti seronegativne trudnice - trudnice sa negativnim IgM, IgG i IgA antitelima i kod ovih trudnica je serološke testove potrebno ponavljati svakih 8 nedelja tokom trudnoće i sprovesti odgovarajuće lečenje ukoliko postoji infekcija ovom bakterijom.

registracija vozila sajt    kasko osiguranje sajt

hijaluronski fileri, botoks, prp, vampirski lifting

plasticna hirurgija, hijaluronski fileri, botoks, mezoterapija, prp


 

 

  

lekarski pregled za vozacku

                                    

 

 

 

Tabela plodnih dana, samo na sajtu simptomi.rs

Android aplikacija - trudnoca kroz nedelje

Trudnoća kroz nedelje

Android aplikacija

Od sada možete da pratite svoju trudnoći bilo kada, bilo gde.

Preuzmite aplikacija za svoj android uredjaj

SA OVE ADRESE, ili jednostavno možete da skenirate sledeći kod

 

Trudnoca

Go to top